Screening Prostaatkanker – Huisartsenpraktijk LeoCura – Rijswijk

Welkom bij Huisartsenpraktijk LeoCura

Om u nog beter van dienst te zijn wij ook bereikbaar via Internet. U kunt op onze site 24 uur per dag informatie krijgen over onze praktijk, gezondheid, nieuws en nog veel meer.

Lees over ons team, hoe u ons kunt bereiken voor afspraken en waar u ons kunt vinden.

Terug naar overzicht

Screening Prostaatkanker

Naar aanleiding van een recente televisieuitzending over prostaatkanker krijgen wij veel vragen over het standaard screenen van mannen boven de 50 door middel van een PSA bepaling.

Helaas is er geen test die 100% kan aantonen of uitsluiten dat iemand prostaatkanker heeft. Ook de PSA bepaling kan dit niet. Dit betekent dat er mannen met prostaatkanker gemist kunnen worden en mannen als ziek kunnen worden bestempeld, terwijl ze dit niet zijn. Hierdoor kan over- en onderbehandeling plaatsvinden.

Er zijn daarom wat kanttekeningen te plaatsen bij het standaard bij alle mannen een PSA waarde bepalen. Door het Nederlands Huisartsgenootschap en de urologen wordt dit dan ook niet aanbevolen.

U kunt natuurlijk via ons wel een PSA bepaling laten doen. Echter is het belangrijk dat u voor het uitvoeren van de test kennis neemt van de voor- en nadelen.

Dit kan door het lezen en doorlopen van deze keuzehulp: https://www.thuisarts.nl/keuzehulp/testen-op-prostaatkanker

Publicatiedatum: 30-10-2020